Tro & VIDEN

i Danmark

 

 

Vi er glade for at bo i Danmark. Vi er stolte af at være danskere.
 
Vi er godt med på det kulturelle område. Rundt omkring i verden er der mange, som kender H.C. Andersens eventyr.
 
Hvad med vores kristne arv? Vil vi holde fast ved den? Er vi stadig stolte af de danskere, som er kendt for deres tro på Bibelens Gud?
     andersen hc1
        

Dronning Margrethe II

Den Danske Folkekirkes øverste leder er dronningen. Hun siger selv, at hun er i kirke næsten hver søndag, og hun synger med på salmerne af fuld hals.

 

Hun kender helt sikkert Brorsons salme fra 1734, vers 1:

Op, al den ting, som Gud har gjort,
hans herlighed at prise!
Det mindste, han har skabt, er stort
og kan hans magt bevise.

 

Og salmen af Ingemann, som lyder sådan her i vers 1:

Nu vågne alle Guds fugle små,
de flyve fra reden og sjunge;
de prise vor Herre, så godt de formå:
de takke for livet og lyset med fløjtende tunge.

  Dronning Margrethe
     

Grundtvig

Grundtvig er kendt for sine salmer og for højskoletanken. Mange af hans salmer er kendt i udlandet, og flere er oversat til andre sprog.

 

N.F.S. Grundtvig skrev i 1836 og 1868 denne salme:

 

Giv mig, Gud, en salmetunge
Bemærk vers 4:

Hvert dit værk er stort vidunder,
i din visdom ingen bunder,
som af den har øst.
Kun en dåre tør det nægte,
at hos dig er alting ægte,
alting mageløst.

 

Skal vi stadig være stolte af Grundtvig?
Giver det mening at synge hans salmer?

 

Citat af Grundtvig: ’Hvis man ikke ved, hvor man kommer fra, så ved man ikke, hvor man går hen’.

  grundtvig
     

Kierkegaard

Søren Kierkegaard er en kendt dansk filosof og teolog. Selv om han ikke blev ret gammel, så nåede han meget. Han døde først i 40'erne, nåede ikke at stifte familie. En overgang ulykkeligt forelsket.

 

Han er kendt mange steder i verden. Der er folk, der lærer dansk af den ene årsag, at de vil kunne læse Kierkegaars værker på originalsproget. Han er kendt for sit kristne livssyn og fortatterskab.

 

kierkegaard

     

Vores danske flag, Dannebrog, er 800 år gammelt. Det er verdens ældste nationalflag. Vi er glade for flaget og bruger det i mange anledninger.

 

Har Dannebrog en fremtíd i Danmark? Det hvide kors minder os om vor kristne kultur. Skal vi kun følge videnskaben, må vi så sige farvel til Dannebrog.

  dannebrog
     

Hvordan står det til med tro og videnskab? Vi er stolte af de danske videnskabsmænd, som var gennembrydende på deres tid. I dag har vi også forskere og videnskabsmænd, som er helt fremme i forhold til den internationale linie.

 

Ole Rømer

Han forsøgte at finde lysets hastighed ved at studere planetens Jupiters måner. En navn som er kendt internationalt blandt videnskabsmænd.

 

Jo, vi kan være stolte af Rømer, selv om han ikke ramte helt rigtigt med hensyn til lysets hastighed. Han var dog en af de første, der påstod, at lys udbreder sig med en vis hastighed.

 

Ole Rømer

     

H.C. Ørsted

Ørsted opdagede elektromagnetismen, at der er et magnetfelt omkring en ledning med strøm i. Han inspirede folk i Europa og U.S.A. til at forske videre.

 

Inden for rumfart snakker man om Ørsted. En satellit er opkaldt efter ham. Der er magneter på amerikanske robotter på Mars, som skyldes Ørsteds geniale opdagelse.

  orsted02
     

Niels Bohr

Atomfysikeren Niels Bohr var den første, der fik rigtigt styr på atomets opbygning. I 1913 fremsatte han idéen om atomskallerne, og at lys opstår ved, at elektroner skifter baner. Jo, Bohr er verdenskendt videnskabsmand.

 

 

Tager vi videnskabens teorier bogstaveligt, så er det et spørgsmål, om det giver nogen mening at synge salmer af Grundtvig, Brorson og Ingemann. Hvad mener du?

  bohr02

Danmark er et kristent land

Omkring 2012 var der flere politikere, som syntes at det var mærkeligt, at de skulle til gudstjeneste lige før folketingets åbning. Det er jo en måde at blande politik og kristendom på. I de senere år er flere blevet klar over, at det er godt, at vi markerer os som kristne i Danmark. Prøv at finde ud af, hvorfor stemningen er vendt.

Folketinget holder åbningsgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, som er nabo til politikernes arbejdsplads.
   

Christansborg slotskirke

Lars Løkke, ex. statsminister, bakkede op . . .

"Landet lider ikke under for meget islam, men under for lidt kristendom."
Lars Løkke citerede Angela Merkel i Haderslev Domkirke 1. juni 2017

roskilde domkirke

Gud, konge og fædreland

Vi har nogle værdier som danskere. Fra de ældre generationer har vi arvet begrebet "Gud, konge og fædreland". Disse ord står for nogle følelser og behov, som gerne vil holde fast ved. Især når andre kommer udefra og vil bo hos os, så vil vi gerne, at de skal holde fast ved det at være dansk.  

Roskilde Domkirke har været de danske kongers gravkirke siden 1413. Domkirken er en af det danske monarkis vigtigste monumenter, og den er nu med på Unescos liste over verdensarv. Vi kan være sikre på, at kirken står der i årene fremover. Ingen, heller ikke videnskabsmænd, får lov at rive Roskilde Domkirke ned.

 

 

Kristendom i Folkeskolens ældste klasser

Går man ind på emu.dk for at se læseplaner igennem, så finder man ud af, at der skal undervises i kristendom og verdensreligioner. Med andre ord, så har videnskaben ikke fejet det hele væk. Vi har brug for både tro og videnskab i Danmark. Se herunder et klip fra emu.dk.

emu kristendom

Så er der os, der bare elsker Danmark

. Se TV2´s fantastiske videoklip om grupperinger i Danmark. Skal ses på youtube.com. Tryk her.

danskere tv2

TV 2s film 'Alt det vi deler' vandt guld i Cannes Lions i 2017 - reklamernes svar på VM i Cannes i Frankrig. I løbet af et halvt år var videoklippet vist mere end 307 millioner gange verden over.

"Filmen minder os om, at vi alle har meget til fælles, og det har vi brug for at blive mindet om."

Vicky Wassmann Dahi, brandingchef på TV 2

Læs mere . . .

Alle går med briller

Tro og videnskab har noget at gøre med, hvilke briller man går med.
Se artiklen om briller i menuen "Urtid".

briller videnskab678