Proteinsyntesen i cellerne indeholder så mange interessante detaljer, at man forbavses gang på gang, når man prøver at sætte sig ind i emnet.
Darwin havde ingen forståelse af cellens opbygning og slet ikke proteinsyntesen, altså dannelsen af proteiner. Det er en meget kompliceret proces, som ikke kan opstå ved princippet om arternes oprindelse og at den stærkeste overlever.
Tegningen her til højre er Darwins stamtræ fra 1836. > > >
Kromosomer, DNA og gener
Når vi skal forstå noget om bioteknologi, så skal vi helt ind i cellernes kerner og se på arveegenskaberne. Vi skal se på, hvordan kromosomerne indeholder information. Det er svært stof, men lad os kigge lidt på det alligevel.
DNA - hvor er findes det?
DNA indeholder vore arveegenskaber og koderne til proteiner. DNA-strengene i en celle er tilsammen ca. 1,7 meter lang. Det svarer til 5,5 milliarder baser efter hinanden.
DNA-strengen er rullet op omkring proteiner, der hedder histoner. De ligger som perler på en snor. Et gen er et stykke af DNA-strengen.
DNA-strengen er samlet i kromosomerne. Vi mennesker har 23 kromosompar, i alt 46 kromosomer. Kromosomerne ligger inde i cellekernen, som igen ligger i cellen.
DNA - her er der tale om koder og teknik
DNA indeholder plantegningerne til proteinerne. Vi har mulighed for at lave over 100.000 forskellige proteiner.
Her er informationen, som bruges, når de forskellige aminosyrer skal sættes sammen til de lange proteinkæder.
Det er bioteknologi i naturen. Mange biologer og kemikere har siden 1950'erne fået Nobelprisen for deres opdagelser i forbindelse med proteiner.
Cellebiologi
En dyrecelle og en plantecelle er både ens og forskellige. Det handler dette videoklip om.
Vi må godt være betaget af cellernes opbygning. Så lærer man noget.
DNA, replikation og proteinsyntese
Vi ser lige på et videoklip om biologi og teknik i naturen. Bare lige så du ved, at teknologi også findes på celleniveau.
Dette videoklip kører flere steder på gymnasieplan, så nu ved du, hvad man lærer i biologitimerne i gymnasiet.
Der er udarbejdet et helt arbejdshæfte på 12 sider om proteiner. Se mere under Lærer-info. Klik her.